Σπουδές

Ολοκλήρωσα τις σπουδές μου στο Τμήμα Ψυχολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (2009) όπου εκπόνησα την πτυχιακή μου εργασία στην «Αυτοαξιολόγηση της ψυχικής λειτουργικότητας σε συσχέτιση με τη γενική υγεία και τον ενδοπροσωπικό/εξωπροσωπικό έλεγχο».

Συνέχισα και ολοκλήρωσα τις μεταπτυχιακές μου σπουδές στη Συμβουλευτική Ψυχολογία στο Πανεπιστήμιο Manchester Metropolitan University στην Αγγλία.
Το θέμα της διπλωματικής μου εργασίας ήταν «Η θεραπευτική αξία των ταινιών», όπου μου δόθηκε η ευκαιρία να συνδυάσω τις δύο μου αγάπες: την ψυχολογία και τον κινηματογράφο.
Επιστρέφοντας στην Ελλάδα ξεκίνησα να εργάζομαι ως βοηθός ψυχολόγων ενώ παράλληλα παρακολούθησα στο Αιγινήτειο Νοσοκομείο το Μετεκπαιδευτικό Σεμινάριο Κλινικής Ψυχοπαθολογίας και το Εκπαιδευτικό Επιστημονικό Πρόγραμμα του Τμήματος Ψυχιατρικής Παιδιών & Εφήβων, στο Σισμανόγλειο Νοσοκομείο.
Στη συνέχεια, ειδικεύτηκα στη συστημική ψυχοθεραπευτική προσέγγιση στο Εργαστήριο Διερεύνησης Ανθρώπινων Σχέσεων, όπου απέκτησα την κατάρτιση, εκτός από ατομικές συνεδρίες, να εργάζομαι θεραπευτικά και με ζευγάρια, οικογένειες και ομάδες.

Εργασιακή Εμπειρία

Έχω άδεια ασκήσεως επαγγέλματος (αριθμός πρωτ.: 6315/05/11/2010) και είμαι μέλος του Συλλόγου Ελλήνων Ψυχολόγων (Σ.Ε.Ψ.).
Στα πρώτα μου βήματα εργάστηκα ως βοηθός ψυχολόγων και ως βοηθός σε γραφείο Συμβουλευτικής Καριέρας (Career Coaching) και Προσωπικού Μάρκετινγκ (Self-Marketing).
Από το 2010 εργάζομαι στον χώρο της ψυχικής υγείας, διατηρώντας ιδιωτικό γραφείο, ενώ ταυτόχρονα έχω απασχοληθεί σε σχετικά πλαίσια, όπως είναι Κέντρο Ημέρας του Γ.Ν. Ασκληπιείο Βούλας, η Μονάδα Οικογενειακής Θεραπείας του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής και η Ένωση «Μαζί για το παιδί».

Το «Μαζί για το Παιδί» είναι μια Ένωση κοινωφελών σωματείων μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, που ξεκίνησε να λειτουργεί το 1996 με σκοπό να ενώσει ισότιμα τις προσπάθειές τους για τα παιδιά σε ανάγκη. Συνολικά τα σωματεία της Ένωσης προσφέρουν συντονισμένες υπηρεσίες σε περισσότερα από 30.000 παιδιά ετησίως εκ των οποίων τα 10.000 σε συστηματική βάση. Όραμα: Η δημιουργία ενός διευρυμένου δικτύου υπηρεσιών, σε συνεργασία με αξιόπιστους και εξειδικευμένους φορείς ανά την Ελλάδα και το εξωτερικό, με σκοπό την ανακούφιση κάθε παιδιού σε ανάγκη.

Από το 2013, είμαι συνεργάτις του Ψ-Δικτύου.
Το «Ψ-Δίκτυο» απευθύνεται σε όσους έχουν ανάγκη υπηρεσιών συμβουλευτικής ή/και ψυχοθεραπείας αλλά λόγω χαμηλού εισοδήματος ή έλλειψης οικονομικών πόρων δεν διαθέτουν τα χρήματα να απευθυνθούν σε ιδιώτες ψυχολόγους και να δεσμευτούν σε μακροχρόνια ψυχοθεραπεία.

Επίσης, συνεργάζομαι ως εξωτερική συνεργάτις με το Ινστιτούτο Ψυχικής Υγείας και Προσωπικής Ανάπτυξης “Γαληνός
Το Ινστιτούτο «ΓΑΛΗΝΟΣ» είναι ένας τόπος συνεργικής καλλιέργειας της ψυχικής υγείας και της προσωπικής ανάπτυξης.
Επιδιώκει την έμπρακτη σύνθεση και εναρμόνιση αυτών των διαστάσεων, προτείνοντας συνδυασμένες πρακτικές θεραπείας και προσωπικής ανάπτυξης. Προστασία, αποκατάσταση και αναβάθμιση της ενδοψυχικής ευρυθμίας συμπορεύονται με τον εμπλουτισμό της τέχνης του ζην, και αντίστροφα.

Θεωρητικός Προσανατολισμός

Η προσέγγιση που ακολουθώ και στην οποία έχω ειδικευτεί στο Εργαστήριο Διερεύνησης Ανθρώπινων Σχέσεων είναι το Συνθετικό Μοντέλο Συστημικής Θεραπείας (ΣΥΜΟΣΥΘ).
Η οικογενειακή προσέγγιση στην ψυχοθεραπεία και τη συμβουλευτική αναπτύχθηκε στα μέσα του 20 ου αιώνα και από τη γέννησή της, η οποία βασίστηκε στη συστημική θεώρηση, είναι εμφανής ο συνθετικός της χαρακτήρας.
Σύμφωνα με την Συστημική προσέγγιση στην Συμβουλευτική και την Ψυχοθεραπεία γεννιόμαστε και εξελισσόμαστε μέσα σε συστήματα, δηλαδή, ομάδες ισχυρής επιρροής, με κυρίαρχη την οικογένεια.
Αυτό το μοντέλο επιτρέπει σε εμάς τους συστημικούς-οικογενειακούς ψυχοθεραπευτές να ακολουθήσουμε αμέτρητες οδούς προκειμένου να προσεγγίσουμε τους συμβουλευόμενούς μας, χωρίς να περιοριζόμαστε ή να εγκλωβιζόμαστε σε μια συγκεκριμένη και πιθανόν άκαμπτη λογική. Έχουμε έτσι στη διάθεσή μας διαφορετικούς τρόπους να βοηθήσουμε (ατομική, οικογενειακή, ομαδική θεραπεία) και συνδυασμούς τους, εκκινώντας από μια ολιστική θεώρηση του ανθρώπου και των θεμάτων που διαχειρίζεται.

Συμμετοχή σε επιστημονικά συνέδρια

  • Συμμετοχή με εργασία στο 9ο EFTA Conference:
    Pre–Conference Workshop: «Η εικόνα του άνδρα στον καθρέφτη μιας κοινωνίας που αλλάζει: Πολιτισμικές και θεραπευτικές διαστάσεις της αναδυόμενης νέας ανδρικής  ταυτότητας».
    Χάρις Κατάκη, Χρήστος Ζιούβας, Βασίλης Μανάτος, Ελίνα Πανταλέων, Αφροδίτη Παπαϊωάννου, Όλγα Κοτρώτσου. (10/2016, Athens)

  • Συμμετοχή με εργασία στο 9ο EFTA Conference:
    Workshop: «Enforcing the Therapeutic Narrative through a Variety of Art Forms in Systemic Therapy and Practice».
    Afroditi Papaioannou-Spiroulia, Elina Pantaleon, Maria Pirounaki-Lioni. (10/2016, Athens)

  • Συμμετοχή στο 1ο Ευρωπαϊκό Φεστιβάλ Τέχνης και Ψυχικής Υγείας: «Εργαστήριο Cinematherapy».
    Διεξαγωγή: Κωσταλά Μ., Πανταλέων Ε. (10/2016, Αθήνα)

  • Συμμετοχή με εργασία στο 1ο Διεθνές Συμπόσιο Θεραπειών μέσω Τέχνης: Εργαστήριο: «Όταν η Συστημική Ομαδική Θεραπεία Συναντάει την Τέχνη…».
    Πυρουνάκη-Λιωνή, Μ., Παπαϊωάννου-Σπυρούλια, Α., Πανταλέων Ε. (09/2015, Θεσσαλονίκη)

  • Συμμετοχή με εργασία στο 5ο Πανελλήνιο Συνέδριο Συμβουλευτικής Ψυχολογίας: «Ο κινηματογράφος ως εργαλείο στην ψυχοθεραπεία και τη συμβουλευτική» (11/2014, Πάτρα).

  • Συμμετοχή με εργασία στο 8ο EFTA Conference με θέμα «Chariots Of Fire: Cultural And Therapeutic Aspects Of The Emerging New Male Identity As Reflected In Contemporary Movies»
    Charis Katakis, Christos Ziouvas, Leonidas Kolettis, Elina Pantaleon, Vasilis Manatos, Afroditi Papaioannou (10/2013, Istanbul).

  • Συμμετοχή με εργασία στη Διημερίδα Της Ελληνικής Εταιρείας Συμβουλευτικής «Το Οδοιπορικό της Ανδρικής Ταυτότητας από τους αρχέγονους μύθους στα Avatar: Εφαρμογές στη θεραπεία».
    Χάρις Κατάκη, Χρήστος Ζιούβας, Βασίλειος Μανάτος, Ελίνα Πανταλέων, Αφροδίτη Παπαϊωάννου. (11/2013, Αθήνα).