Cinematherapy

Η τέχνη έπαιζε πάντα σημαντικό ρόλο στη συμβουλευτική και την ψυχοθεραπεία και γενικά στο πώς αντιμετωπίζουμε θέματα ψυχικής υγείας.
Τα τελευταία χρόνια αναδύεται η αξία ενός νέου και δημιουργικού εργαλείου το οποίο περιλαμβάνει την επιλογή και αξιοποίηση ταινιών, γνωστό στο εξωτερικό με τον όρο cinematherapy. Κατά τη διάρκεια του μεταπτυχιακού μου στη Συμβουλευτική Ψυχολογία, ολοκλήρωσα τη διπλωματική μου εργασία με θέμα «Η θεραπευτική αξία των ταινιών», όπου μου δόθηκε η ευκαιρία να συνδυάσω τις δύο μου αγάπες: την ψυχολογία και τον κινηματογράφο.
Ως ‘cinematherapy’ ορίζεται μία θεραπευτική τεχνική που περιλαμβάνει την επιλογή ταινιών είτε που θα έχει άμεσο θεραπευτικό αποτέλεσμα για τον θεραπευόμενο είτε θα χρησιμοποιηθεί ως ερέθισμα και αφετηρία για μια περαιτέρω διερεύνηση και συζήτηση στις επόμενες συνεδρίες.
Ο κινηματογράφος, μέσα από αυτή την οπτική, δίνει στους συμμετέχοντες/θεραπευόμενους βαθύτερες γνώσεις και διορατικότητα γύρω από προσωπικά τους διλήμματα, τους βοηθά να κατανοήσουν καλύτερα την προσωπικότητά τους και να δημιουργήσουν σημαντικές θεραπευτικές μεταφορές, εντοπίζοντας την ουσία των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν στο εδώ-και-τώρα.
Να τονίσω βέβαια πως οι ταινίες δεν μπορούν να αντικαταστήσουν τη συμβουλευτική ή την ψυχοθεραπεία, αλλά αποτελούν ένα διορατικό και ψυχαγωγικό «συστατικό» στη θεραπευτική διαδικασία.
Το Cinematherapy είναι πολύ περισσότερα από τα να δεις απλά μια ταινία που απευθύνεται σε ένα δικό σου πρόβλημα. Περιλαμβάνει τη μετέπειτα ψυχολογική – θεραπευτική συζήτηση πάνω στην ταινία, εστιάζοντας σε θέματα όπως είναι οι πιθανές ταυτίσεις με τους κινηματογραφικούς χαρακτήρες μέσω στοχευμένων ερωτήσεων και μεταφορών.

Το cinematherapy μπορεί να πραγματοποιηθεί τόσο σε ατομικό όσο και σε ομαδικό πλαίσιο. Αν θα ήθελες να μάθεις περισσότερα για την αξιοποίηση του cinematherapy στην ψυχοθεραπεία, μπορείς να επικοινωνήσεις μαζί μου.

Βιωματικό Σεμινάριο: Εισαγωγή στo Cinema-Therapy!

Λεπτομέρειες

Δηλωση Συμμετοχης

Σας προσκαλoύμε να γνωρίσετε το Cinema-therapy (ή αλλιώς, την Κινηματογραφοθεραπεία), ένα εργαστήριο που συνδυάζει τον κινηματογράφο με την ψυχολογία, την Έβδομη Τέχνη με την αυτογνωσία.
Όλοι έχουμε μία αγαπημένη ταινία ή έναν κινηματογραφικό ήρωα που μας συγκινεί ιδιαίτερα. Έχετε όμως αναρωτηθεί όμως με ποιο τρόπο μπορεί να ταυτίζεστε με τους συγκεκριμένους χαρακτήρες ή πώς συνδέεται η ιστορία που παρακολουθείτε με τη δική σας προσωπική ιστορία;
Σας έχει τύχει, ενώ έχετε δει την ίδια ταινία με την παρέα σας, εσείς να βρίσκεστε να κλαίτε, άλλοι να γελάνε, άλλοι να νυστάζουν;
Στο εργαστήριο αυτό θα διερευνήσουμε πώς μπορούν οι ταινίες να μας προσφέρουν πλούσιες πληροφορίες σε σχέση με τον εαυτό μας και τις σχέσεις μας και πώς θα παραλληλίσουμε όσα βλέπουμε στην οθόνη, με όσα βιώνουμε, όσα έχουμε σκεφτεί και όσα έχουμε νιώσει.
Οι ψυχολόγοι Ελίνα Πανταλέων και Μαρία Κωσταλά μας προσκαλούν σε μία εισαγωγή στο Cinematherapy, δηλαδή τη χρήση του κινηματογράφου ως εργαλείο αυτογνωσίας.
Χρησιμοποιώντας τα κατάλληλα κινηματογραφικά ερεθίσματα θα συζητήσουμε και θα μοιραστούμε τα συναισθήματα και τις εμπειρίες που ενεργοποιήθηκαν από την κινηματογραφική προβολή.
Στόχος του εργαστηρίου είναι η εισαγωγή στην έννοια της κινηματογραφο-θεραπείας, μέσα από θεωρητικές αναφορές και πρακτική εφαρμογή. Με αφορμή ένα κινηματογραφικό απόσπασμα, θα ακολουθήσει βιωματική άσκηση, η οποία θα αναδείξει τη δύναμη του κινηματογραφικού μέσου, με σκοπό να προκύψουν συνδέσεις, ταυτίσεις, προβληματισμοί και οι συμμετέχοντες να δουν τόσο τον εαυτό τους, όσο και τους άλλους, από ένα διαφορετικό, ψυχολογικό πρίσμα.